Case

Takvård för Marcs gård i Överpurmo, Finland

Paret Marina och Marc Bock är tillfreds. I år är det exakt 20 år sedan de flyttade från Luxemburg, till släktgården i Överpurmo, Finland för att bli ekologiska biodlare. De har jobbat hårt med såväl byggnadsvård av alla de slag och det har blivit många långa dagar med bina i de 240 bikuporna på gården. Här har de tre barnen växt upp och här jobbar de ännu tillsammans som familj.

Marina och Marc Bock med sin schäfer Althea framför den idylliska karaktärsbyggnaden från 1720.

Tre plåttak i behov av kärlek

På gården finns många unika byggnader. I blickfånget har vi den makalösa karaktärsbyggnaden från 1720 som paret räddat från Kielinen och vårdat ömt under många år. Sen har vi torpet som också är en stuga som paret räddat och flyttat från en annan gård i Purmo. Till sist har vi sommarstugan från 1850 som varit i Marinas mormors ägo och där Marina spenderade sin barndoms somrar. För 25 år sedan tvättade och målade Marc och Marinas pappa sommarstugans tak, men den här gången bestämde de sig för att ta hjälp av proffs pga. tidsbrist.

– Vi fick en broschyr i postlådan och valde att kontakta AMP. De jobbar snabbt och smidigt och är en serviceinriktad firma. Arbetssäkerheten är i ordning och vi uppskattar att de arbetar från skylift så att då inte taket skadas, säger Marina och Marc.

Gamla hus kräver sitt. Här målar Evert Pesämaa sommarstugans takkanter för hand.

När du målar plåttak kan du välja vilken färg du önskar. Familjen Bock valde brunt till taket på torpet för att det passar väl in i den lantliga miljön.

Det är viktigt för målarna på AMP att täcka fönster och måna om såväl fönster, kundens tomt som den egna arbetssäkerheten. Här målar Evert plåttaket på karaktärsbyggnaden.

Vad säger familjen Bock om resultatet?

Ett takprojekt är väldigt väderberoende, men i regel räknar AMP att ett taktvättnings och -målningsprojekt för ett egnahemshus räcker 3 dagar. Om det är för varmt väder torkar målfärgen för snabbt och det blir lätt sprickor i ytan, och om det regnar torkar inte målfärgen alls. Det gäller alltså att vara flexibel i arbetssättet och ibland blir det långa jobbdagar för grabbarna för att slutresultatet ska bli så bra möjligt.

– Jag ser att de har ett öga för sitt jobb. De har koll på helheten och vill inte att nåt ska förstöras. De tar ansvar och täcker för fönster innan de börjar måla. Jag vet av erfarenhet att man inte kan måla i regnväder och de slutar i tid före det börjar regna. Vi är nöjda och kan rekommendera AMP, avslutar Marina med ett leende på läpparna.


Obs! Under tiden uppdraget utfördes gick företaget under namnet Ammattipojat. År 2022 bytte vi företagsnamn till AMP Services Ab Oy och varumärkesnamnet AMP.

Kontakta oss när du behöver professionell takservice!